Geen gegevens gevonden
Home > Agenda > Bijeenkomst
20-06-2023 Seminar Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR)


Op dinsdag 20 juni 2023 organiseert NRK Verpakkingen een seminar over de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Veel is al bekend, maar nog steeds is ook veel onduidelijk. Wat betekent deze nieuwe Verpakkingsverordening voor de kunststof verpakkingsketen? Verzeker u van een plaatsje in de zaal en meld u direct aan

De grote nadruk op hergebruik lijkt een gamechanger. Maar is dat ook zo? En de beoogde doelen voor de inzet van recyclaat: wat moet en wat kan er? Nu het stof van de eerste ophef is neergedaald, is het tijd om de nieuwe Verpakkingsverordening specifiek door de bril van de kunststof verpakkingsproducenten en -handelaren te bekijken.

Tijdens dit seminar praten Silvia Freni Sterrantino en Ulphard Thoden van Velzen u in een middag bij. Silvia schetst kort het proces van de totstandkoming van de PPWR, maar gaat vooral in op de onzekerheden, de recente amendementen vanuit het Europees Parlement, en de verwachte tijdlijn. Ulphard deelt zowel zijn kennis over de Nederlandse wetgeving als zijn visie op de impact die de nieuwe Verpakkingsverordening kan (of zal) hebben. We sluiten het seminar af met een panelgesprek waarin onder andere Remy Notten (Dijkstra Plastics), Erwin van Limpt (Haval) en Rob Verhagen (OPACK Group) de Verpakkingsverordening belichten vanuit hun eigen sector.
Klik hier voor het volledige programma

Praktische informatie
Het programma start om 13.00 uur, de inloop is vanaf 12.00 uur met een lunch. Het programma duurt tot 16.00 uur. Bij iedere presentatie is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen.

Locatie
We zijn te gast bij het nieuwe Van der Valk Hotel Gorinchem, Franklinweg 7, Gorinchem. Dit is tegenover de Evenementenhal. Deze locatie is met het OV en per auto goed te bereiken. 

Kosten, aanmelden en voorwaarden

Het seminar is gratis toegankelijk voor leden van NRK Verpakkingen en de NRK. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Niet-leden zijn van harte welkom maar betalen € 150. Wij vinden het belangrijk om verspilling tegen te gaan. Daarom vragen wij u of u wilt aangeven of u gebruikmaakt van de lunch? Verder brengen wij bij ‘no show’ een fee van € 100 in rekening als u op de dag zelf en zonder schriftelijke of telefonische afmelding niet aanwezig bent. Annuleren kan tot dinsdag 13 juni. Vanzelfsprekend is bij verhindering een collega van harte welkom.

Aanmelden
Bent u erbij op 20 juni? Klik op de knop hieronder en meld u direct aan

Programma

12.00 uur - 13.00 uur | inloop en ontvangst met een lunch

13.00 uur - 14.00 uur |  The future of packaging in Europe
Silvia Freni Sterrantino, Senior Legal and Regulatory Affairs Manager, European Plastics Converters


On the proposal for a new regulation on packaging and packaging waste from the EU and how the world of packaging will change in the future. (presentatie in het Engels)

14.00 uur - 14.15 uur | korte koffiebreak

14.15 uur - 15.15 uur |
PPWR: waarom de EU ingrijpt en de waarschijnlijke gevolgen
Ulphard Thoden van Velzen, Senior onderzoeker Wageningen UR

Het Europese verpakkingsafvalbeleid is mislukt. Het heeft niet geleid tot minder CO2-uitstoot en niet tot minder vervuiling. Daarom gaat de EU veranderingen opleggen die de kunststof- en levensmiddelenindustrie diepgaand treffen. Of de overall CO2-uitstoot en de plasticvervuiling van de planeet nu wel gaat verminderen, valt nog bezien. Het ingrijpen an sich lijkt belangrijker dan de feitelijke gevolgen.

15.15 – 16.00 uur | panelgesprek

Uiteindelijk draait het om de praktijk van iedere ondernemer. Daarom sluiten we af met een panelgesprek waarin drie panelleden de Verpakkingsverordening belichten vanuit hun specifieke sector. Hiervoor schuiven aan: Rob Verhagen, OPACKGROUP (flexibles) - Remy Notten, Dijkstra Plastics (vormvast) – Erwin van Limpt, Circulware (herbruikbaar). Roger Loop, directeur NRK Verpakkingen, leidt dit panelgesprek.


16.00 uur | afronding en einde programma