Home > Nieuws > Nieuwsbericht
28-01-2014 Polystyreen-voedselverpakkingen en classificatie van styreen

De Europese Unie zal in april 2014 naar verwachting het advies van het Committee for Risk Assessment (RAC) overnemen. De RAC adviseerde in december 2012 om styreen twee additionele classificaties te geven:

  • categorie 1 voor specifieke doelorgaantoxiciteit bij herhaalde blootstelling (STOT RE 1). De aanbevolen gevarenaanduiding is H372 "gehoorschade organen veroorzaakt bij langdurige of herhaalde blootstelling via inademing ", en
  • categorie 2 voor voortplantingstoxiciteit vergezeld van gevarenaanduiding H361d "Wordt ervan verdacht het ongeboren kind te schaden "

 

Heeft dit gevolgen voor het gebruik van polystyreen in voedselverpakkingen ?

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) stelt strakke industriële normen voor kunststof verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen. Styreen heeft nu geen specifieke migratielimiet (SML). Stoffen die geen SML hebben moeten voldoen aan een maximale migratie van 60 mg/kg.

Een herbeoordeling door EFSA kan leiden tot een specifieke migratielimiet (SML) voor styreen in de toekomst. Naar verwachting zal styreen echter op de positieve lijst van de Europese kunststofverordening (EU 10/2011) blijven. De industrie hanteert al sinds jaar en dag de standaard van 0,05 % resterende styreen in polystyreen. Deze huidig gehanteerde resterende styreengehalte leidt tot minimale migratie.

Styreen is een stof die van nature in aardbeien, koffie, vlees, noten en andere vruchten voorkomt. Regelmatige inname van styreen is normaal. Het menselijk lichaam breekt styreen snel af.
Natuurlijk en chemisch geproduceerde styreen zijn identiek.

 

 

  • Standpunt
  • Kunststof voedselverpakkingen moeten voldoen aan de strengste eisen voordat ze in Europa verkocht mogen worden. Om dit beter inzichtelijk te maken en omdat het vaak niet duidelijk is voor de consument hoeveel werk moet worden verricht om aan te tonen dat een kunststofproduct geschikt is voor voedseltoepassingen, heeft de VMK hier een standpunt over geschreven. Het standpunt is op te vragen bij de VMK, Jolanda Neeft (neeft@nrk.nl).