De Europese Unie zal in april 2014 naar verwachting het advies van het Committee for Risk Assessment (RAC) overnemen. De RAC adviseerde in december 2012 om styreen twee additionele classificaties te geven:
Heeft dit gevolgen voor het gebruik van polystyreen in voedselverpakkingen ?
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) stelt strakke industriële normen voor kunststof verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen. Styreen heeft nu geen specifieke migratielimiet (SML). Stoffen die geen SML hebben moeten voldoen aan een maximale migratie van 60 mg/kg.
Een herbeoordeling door EFSA kan leiden tot een specifieke migratielimiet (SML) voor styreen in de toekomst. Naar verwachting zal styreen echter op de positieve lijst van de Europese kunststofverordening (EU 10/2011) blijven. De industrie hanteert al sinds jaar en dag de standaard van 0,05 % resterende styreen in polystyreen. Deze huidig gehanteerde resterende styreengehalte leidt tot minimale migratie.
Styreen is een stof die van nature in aardbeien, koffie, vlees, noten en andere vruchten voorkomt. Regelmatige inname van styreen is normaal. Het menselijk lichaam breekt styreen snel af.
Natuurlijk en chemisch geproduceerde styreen zijn identiek.