Op 30 mei 2013 organiseerden de VMK en de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) voor het eerst samen een bijeenkomst over voedselcontactmaterialen. Succesvol, zo bleek tijdens de dag. De opkomst was overweldigend met zo’n 130 deelnemers.
Update Europese en Nederlandse wetgeving
Koen Weel (TNO Triskelion b.v.) gaf een overzicht van de huidige wetgeving van kunststof voedselcontactmaterialen. Hij benadrukte dat deze wetgeving ook van toepassing is voor onderdelen van machines die in contact komen met voedsel. Veel discussie was er over de overgangstermijnen van de kunststofverordening 10/2011/EC en of stoffen die niet op de positieve lijst staan van 10/2011/EC toch gebruikt mogen worden voor de productie van kunststof voedselcontactmaterialen. Koen Weel schepte duidelijkheid in deze complexe wetgeving.
BRC-IoP
Ton Kolk (DNV) legde vervolgens uit dat veel klanten eisen dat de producenten van kunststofvoedselcontactmaterialen BRC-IoP (British Retail Consortium – Institute of Packaging) gecertificeerd zijn, alhoewel dit niet wettelijk verplicht is. Bij BRC-IoP stelt een onafhankelijke partij vast of het bedrijf op een veilige manier werkt. Kolk legde uit dat het in de BRC-IoP standaard onder andere belangrijk is om de processen te beschrijven in verband met aantoonbaarheid. Ook de betrokkenheid van het management is belangrijk, evenals een gevaren- en risicomanagementsysteem en een productveiligheid- en een kwaliteitssysteem. Ton Kolk benadrukte dat de procesbeschrijving zoals vereist in BRC-IoP niet bedoeld is voor de auditor, maar vooral voor het bedrijf zelf. Volgens hem is certificatie ook geen doel op zich, maar een continu verbeterproces.
Declaration of Compliance
Kunststofproducten die in aanraking komen met voedsel moeten vergezeld gaan van een verklaring, vaak aangeduid met de term Declaration of Compliance. Uit deze verklaring moet blijken dat de producten voldoen aan de voorschriften met betrekking tot voedselveiligheid. Jolanda Neeft (VMK) legde uit wat deze schriftelijke verklaring moet inhouden en ze gaf een beeld van de verplichtingen omtrent de informatie uit de migratietesten. Daarnaast gaf ze een aantal tips en tricks: hoe men slim grondstoffen kan inkopen zodat er minder getest hoeft te worden, hoe men strategisch monsters kan kiezen en hoe men met worst case berekeningen kan voorkomen dat bepaalde migratietesten moeten worden gedaan. Tot slot benadrukte Neeft het belang van het VMK-lidmaatschap. VMK-leden worden op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en kunnen terecht bij een helpdesk. Leden met vragen over voedselcontactmaterialen kunnen deze altijd stellen aan Jolanda Neeft (neeft@nrk.nl).
Reis door de keten
Na de interactieve lunch werd een reis door de keten gemaakt: van het oogsten en verwerken van aardappels tot het verpakken en het opslaan van de chips. Contacttijden variëren van enkele minuten tot maanden. Onduidelijk is soms welke wettelijke verplichtingen er zijn. Zeker als de wetgeving nog niet geharmoniseerd is zoals bijvoorbeeld voor roestvrijstaal, papier, karton en inkten. Dan blijkt het vaak lastig om aan te tonen dat de machine of de verpakking geschikt is om in contact te komen met voedsel.
Voor gerecyclede materialen geldt voor kunststof nog additionele wetgeving. Maria Malinowski legde uit dat Schoeller Allibert als een van de eerste kunststofverwerkers goedkeuring heeft gekregen van de EU-commissie voor een recyclingproces van kratten.
Frank Engelbart (Rijnconsult) sloot de dag af. Samenwerking is een must en omvat veel communicatie, maar er moet ook een win-win situatie zijn. Engelbart concludeerde dat FNLI- en VMK-leden perfecte partners zijn die zeker meerwaarde zullen ervaren als er goed wordt samengewerkt. Een win-win situatie voor beide partijen dus. Frank Engelbart benadrukte nog dat vertrouwen en respect essentieel zijn en dat het ook goed leiderschap vraagt.
Na afloop ontvingen alle aanwezigen ontvingen een goed gevulde ‘goodiebag’ met verschillende levensmiddelen en innovatieve kunststof artikelen zoals de Biotulp: een bestek in tulpvorm van biobased grondstoffen geproduceerd met de biobased grondstoffen van Synbra door Haval.
De VMK en de FNLI kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Als er behoefte is zal er zeker gekeken worden of de bijeenkomst een vervolg krijgt. Van het besloten deel van de VMK-site kunnen de presentaties worden gedownload (10 Mb).
Informatie: VMK, Jolanda Neeft (neeft@nrk.nl)