Home > Nieuws > Nieuwsbericht
23-03-2018 LDPE-draagtas met stevig handvat milieuvriendelijkst

Studie heeft aangetoond dat plastic draagtassen de laagste milieu-impact hebben. Onafhankelijk onderzoek op basis van de LCA van de gangbare materialen voor boodschappentassen laat zien dat kunststof het materiaal is met het minste impact op het milieu.

Op 14 maart 2018 heeft het Deense agentschap voor milieubescherming (Miljøstyrelsen) de studie gepubliceerd, waarin de milieueffecten van de productiecyclus zijn geanalyseerd. Gekeken is het naar het gebruik en de verwijdering van tasjes die momenteel beschikbaar zijn in de Deense supermarkten. Doel van het onderzoek was om de draagtas te benoemen met de beste milieuprestaties, het aanbevolen aantal keren hergebruik en de beste verwijderingsoptie.

Zeven materialen vergeleken
In de studie zijn draagtassen geanalyseerd van zeven verschillende materialen. Tassen gemaakt van LDPE, PP, rPET, polyester, biopolymeer, papier, katoen en composiet, en hun variaties, zijn geanalyseerd overeenkomstig de geldende internationale normen ISO 14040 en 14044. 
De belangrijkste bevinding is dat LDPE-lichtgewicht draagtassen het laagste milieueffect hebben, zeker als deze tassen zijn voorzien van een stevige handgreep.

Lees hier het Engelstalige nieuwsbericht

Klik op onderstaande knop om de volledige LCA-studie te downloaden.