Home > Nieuws > Nieuwsbericht
15-08-2014 'Kabinet mist toewijding aan aanpak regeldruk'

Het kabinet dreigt de doelstelling om in deze regeerperiode de regeldruk met 2,5 miljard te verminderen, niet te gaan halen. Dat stellen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in het FD. Op 1 april was 800 miljoen van de beoogde lastenreductie daadwerkelijk gerealiseerd, volgens berekeningen van EZ. Het laatste halfjaar zijn de lasten met ongeveer 100 miljoen gedaald. Met dat tempo wordt de ambitie voor 2017 niet gehaald. 

Leuren en sleuren 
Aan de persoonlijke inzet van coördinerend minister Kamp ligt het op zich niet, stelt Erik te Brake, teammanager regelgeving, marktwerking en consumentenbeleid bij VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Kamp is van goede wil en zijn ambtenaren ‘leuren en sleuren’ om de regeldruk omlaag te krijgen. Daar ligt het niet aan. Maar op politiek niveau, bij de collega’s van Kamp, is er minder toewijding om bedrijven en burgers te verlossen van overbodige en onnodig ingewikkelde regels.' 

Verschil in urgentie 
De ondernemingsorganisaties wijzen op het verschil in urgentie als het gaat om de gebruikte terminologie en de inbedding van de politieke verantwoordelijkheid, met het kabinet-Balkenende 2. Dat zette ‘minder regels’ in de titel van zijn regeerakkoord. Elk ministerie kreeg zijn eigen taakstelling om de administratieve lasten te verlagen. Toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm controleerde dat deze lasten jaarlijks daalden, net zoals hij de uitgaven van zijn collega’s streng in de gaten hield. Het programma dat Kamp coördineert, heet ‘Goed geregeld: een verantwoorde vermindering van regeldruk 2012-2017’. De opgenomen doelstelling is generiek voor de hele rijksoverheid en Kamp mist de doorzettingsmacht ten opzichte van collega-bewindslieden die zijn VVD-partijgenoot Zalm destijds wel had, aldus de ondernemingsorganisaties. 
VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat elk ministerie verantwoordelijk is voor zijn eigen regeldrukvermindering. Dat is volgens hen de enige manier om druk op de ketel te houden. 

(bron: nieuwsbrief VNO NCW)

Bronnen: www.vno-ncw.nl