Home > Nieuws > Nieuwsbericht
13-12-2020 'Doorgeschoten overheidsbeleid leidt tot vervuiling in plastic afval'
'Doorgeschoten overheidsbeleid leidt tot vervuiling in plastic afval'

Het afvalbeleid van de overheid is doorgeschoten, vindt het Afvalfonds Verpakkingen, dat namens de producenten verantwoordelijk is voor recycling. De doelstelling om de hoeveelheid restafval te beperken zou averechts werken, omdat het juist leidt tot vervuiling van PMD (plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken). Dat probleem wordt volgens de sector steeds groter. Zo valt te lezen in een publicatie van de NOS op zaterdag 12 december.

"Als je het te moeilijk maakt om restafval weg te gooien, dan is het verleidelijk om het in de plastic zak te gooien", zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds. "Er mag 15% restafval in de plastic zak zitten. Maar er zit soms wel voor de helft aan restafval in."

De overheid heeft in 2014 als doel gesteld om de hoeveelheid restafval te beperken. De gedachte hierachter was: hoe minder restafval, hoe beter burgers hun afval gaan scheiden. Dit jaar mag er maximaal 100 kilo restafval per persoon worden ingezameld.

Eind november verscheen een onderzoek in opdracht van het Afvalfonds en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin staat dat sturen op restafval averechts werkt. Ook in veel andere rapporten kwam dit de afgelopen jaren al naar voren. Veel afvalverwerkers zijn eveneens kritisch op het beleid. Want door de 100 kilo-doelstelling van de overheid zijn steeds meer gemeenten begonnen met nieuwe manieren van inzameling om het restafval te beperken. Ze maken het hun inwoners zo moeilijk mogelijk. Zo halen gemeenten de grijze bakken of zakken bijvoorbeeld nog maar eens per acht weken op. In andere gemeenten moeten mensen ze zelf wegbrengen. Ook moeten inwoners steeds vaker betalen voor hun restafval.

Boete op goed gedrag
Eén op de vijf huishoudens brengt sinds die nieuwe regel geen enkele zak restafval weg. "Dat betekent dat mensen er helemaal geen zin in hebben op deze manier", concludeert Beukers. En dat is logisch, vindt hij. "Eigenlijk is er sprake van een boete op goed gedrag. Want juist de mensen die goed hun afval scheiden en het restafval keurig wegbrengen, worden belast."

De vraag is waar het afval van deze huishoudens gebleven is. Volgens de gemeente is het zwerfafval flink toegenomen sinds 2017. En het plastic afval blijkt steeds meer vervuild. "We zien dat 30% van het plastic wordt afgekeurd, dat is best fors. Dat wordt dan als restafval verbrand", aldus de wethouder.

Dat betekent dus niet alleen dat al dat plastic voor niets gescheiden is ingezameld en niet kan worden gerecycled. Het leidt ook tot hoge kosten voor gemeente. Die draait op voor de verbrandingskosten. Daarnaast loopt ze vergoedingen mis van het Afvalfonds. "Die kosten moet uiteindelijk toch worden doorberekend aan de inwoners", zegt Beukers.

Lees het volledige bericht