Home > Nieuws > Nieuwsbericht
14-12-2021 EU-wetgeving voedselcontact: Recast verordening 282/2008 
EU-wetgeving voedselcontact: Recast verordening 282/2008 

In mei 2020 is besloten om de EU-verordening 282/2008 te vervangen door geheel nieuwe wetgeving. Die oude verordening gaat over materialen en voorwerpen van gerecycled kunststof, die bestemd zijn om met levensmiddelen in aanraking te komen. In de praktijk voldeed de verordening niet.

Het gebruik van post-consumer gerecyclede kunststof (PCR) voor voedselcontact is tot op vandaag geregeld via nationale wetgeving. Dit is met alle beperkingen van dien, zoals bijvoorbeeld geen interne markt en een beperkt aantal toelatingen. Het vervangen, oftewel een recast, van verordening 282/2008 moet het enerzijds mogelijk maken om de huidige recyclingprocessen voor PET (met positieve EFSA-opinie) op korte termijn van toelatingen te voorzien. Anderzijds voorziet de beoogde wet in een mechanisme om eenvoudiger nieuwe recycling technologieën te kunnen ontwikkelen. Die moeten het mogelijk maken om ook PCR van andere kunststoffen veilig te recyclen voor gebruik in voedselcontact materialen.
 
Officiële toelating
De nieuwe verordening voorziet dat de reinigingscapaciteit van recyclingprocessen door EFSA wordt beoordeeld, om vervolgens een officiële toelating te ontvangen van de Europese Commissie. Onder de huidige verordening zijn er meer dan tweehonderd processen met een positieve EFSA-opinie, echter geen van allen heeft een toelating ontvangen.

In tegenstelling tot verordening 282/2008 zal de nieuwe wetgeving ook van toepassing zijn op het gebruik van PCR achter een functionele barrière. Momenteel valt dit onder  onder EU 10/2011. In de nieuwe wetgeving vormt het aantonen van functionele barrière-eigenschappen voor potentiële contaminanten een belangrijk onderdeel van de risicobeoordeling. 

De eerste draft van de nieuwe wetgeving is begin december naar de stakeholders verstuurd. Op 16 en 17 december volgt de de officiële presentatie door de Europese Commissie (DG Santé) tijdens twee webinars.  
 
Leden van NRK Verpakkingen ontvangen via voedselcontact deskundige Kris Callaert separaat de informatie over de wijzigingen en de gevolgen daarvan voor hun producten.