Home > Nieuws > Nieuwsbericht
08-07-2022 "Kunststof leidt ook tot duidelijke CO2-reductie"

Harold de Graaf en Roger Loop zijn geïnterviewd voor de speciale bijlage 'Toekomst van de Economie' van het Financiële Dagblad. Zij gaan in op de uitdagingen die er op hun bordje liggen, de perceptie van kunststof, de discussie die vooral gevoed wordt door emotie en de noodzaak van design voor circularity.

Kunststof heeft de reputatie schadelijk te zijn voor het milieu. Discussie daaromtrent wordt echter vooral gevoed door emotie. In de praktijk blijkt namelijk dat de klimaatimpact van voedselverspilling aanzienlijk hoger ligt. Met andere woorden: het gebruik van kunststof bescherming om de voedselhoudbaarheid te verlengen, is milieutechnisch veel aantrekkelijker.

Er liggen flink wat uitdagingen op het bord van Harold de Graaf en Roger Loop, respectievelijk algemeen directeur van de Federatie Nederlandse Rubber en Kunstofindustrie (NRK) en directeur NRK Verpakkingen. En één van die uitdagingen heeft inderdaad van doen met het wegnemen van vooroordelen ten aanzien van rubber en kunststof. Om dat stigma toch nog eens helder te analyseren werd onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft gevraagd een onderzoek te doen naar CO2-reductie met circulaire kunststoffen in Nederland. Het bijna zestig pagina’s tellende rapport staat volop voorbeelden, waaronder die van een broodverpakking. Wat blijkt? De klimaatimpact van voedselverspilling en verpakking ligt bij specifieke verpakkingen tot 89 procent lager bij een verpakking van kunststof dan een verpakking van papier. 

Lees hier het volledige artikel