Home > Nieuws > Nieuwsbericht
01-05-2023 Herevaluatie gezondheidsrisico's door aanwezigheid BPA in levensmiddelen
Herevaluatie gezondheidsrisico's door aanwezigheid BPA in levensmiddelen

In april 2023 heeft de EFSA een herbeoordeling gepubliceerd over de veiligheid van BPA. Daarbij is de vastgestelde tijdelijke toelaatbare dagelijkse inname (TDI) in de vorige beoordeling uit 2015 aanzienlijk verlaagd. 

De TDI werd toen tijdelijk gemaakt omdat de wetenschappers van de EFSA een aantal onzekerheden en hiaten in de gegevens vaststelden. Zij beloofden die opnieuw te beoordelen wanneer nieuwe gegevens beschikbaar kwamen, met name uit een twee jaar durend chronisch onderzoek van het onderzoeksprogramma van het National Toxicology Program van de Verenigde Staten.

Van 4000 naar 0,2
Op basis van alle beoordeelde nieuwe wetenschappelijke gegevens hebben de EFSA-deskundigen een TDI vastgesteld van 0,2 nanogram (0,2 miljardste gram) per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit vervangt het vorige tijdelijke niveau van 4 microgram (4 miljoenste gram) per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Deze nieuwe TDI is ongeveer 20.000 keer lager dan voorheen. Hiermee overschrijdt de blootstelling aan bisfenol A (BPA) via de voeding voor alle leeftijdsgroepen de nieuwe TDI, wat wijst op gezondheidsproblemen.
 
Deze publicatie zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot het schrappen van BPA voor gebruik in voedselcontact plastics onder EU 10/2011, Annex 1, tabel 1.

Bronnen: website EFSA