Home > Nieuws > Nieuwsbericht
28-06-2023 Uitleg Afvalfonds over veranderingen SUP per 1 juli
Uitleg Afvalfonds over veranderingen SUP per 1 juli

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor het gebruik van kunststof bevattende wegwerpbakjes en -bekers. Het Afvalfonds Verpakkingen heeft gemerkt dat er bij de producenten en importeurs onduidelijkheid bestaat over de termen en de bedragen die hierbij komen kijken, zoals het verschil tussen de SUP-opslag van het Afvalfonds (vanaf 1 januari 2023) en de SUP-meerprijs van het Ministerie (vanaf 1 juli 2023).Op de website hebben zij een nieuwe uitleg geplaatst die duidelijkheid moet bieden. Daarnaast organiseren ze op 5 juli een webinar over 'Veranderingen wetgeving en afvalbeheerbijdrage'

Verschil SUP-opslag en SUP-meerprijs:

 • De SUP-opslag is vanaf 1 januari 2023 van toepassing op alle SUP-verpakkingen die op de markt worden gebracht. Dit bedrag wordt in rekening gebracht naast de reguliere afvalbeheerbijdrage en wordt gebruikt als vergoeding aan gemeenten voor de opruiming van SUP-verpakkingen in het zwerfafval. Bekijk de tarieven.
   
 • De SUP-meerprijs van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is vanaf 1 juli 2023 van toepassing op drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen die plastic bevatten en bestemd zijn voor eenmalig gebruik buiten de voedseluitgiftelocatie (bijvoorbeeld snackbar en on-the-go koffieshop). Dit bedrag wordt door de verkooplocatie in rekening gebracht bij de consument en dient zichtbaar te zijn op de kassabon. De richtbedragen voor deze meerprijs zijn € 0,25 voor een drinkbeker, € 0,50 voor een maaltijd in een vormvaste verpakking, en € 0,05 voor vormvaste portieverpakking.


Klik hier om het volledige nieuwsbericht van het Afvalfonds Verpakkingen te lezen. 


Webinar 5 juli
Op 5 juli organiseert het Afvalfonds Verpakkingen een webinar waarin actuele en toekomstige wettelijke veranderingen met betrekking tot verpakkingen en de afvalbeheerbijdrage aan de orde komen. U krijgt informatie over de huidige en toekomstige ontwikkelingen, en wat dit betekent voor uw aangifte en de tarieven van het Afvalfonds. De webinar vindt plaats op 5 juli van 13.00 tot 14.00 uur. Het programma ziet er als volgt uit:

 • Introductie en visie Afvalfonds
 • Veranderingen huidige en toekomstige wetgeving
  • Single Use Plastic (SUP)
  • Recycledoelstelling drankenkartons
  • Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR)
 • Tarieven afvalbeheerbijdrage en tariefdifferentiatie

Klik hier om u direct aan te melden