Home > Nieuws > Nieuwsbericht
18-07-2023 Nederlandse overheid breidt aanpak kunststof producten voor eenmalig gebruik uit
Nederlandse overheid breidt aanpak kunststof producten voor eenmalig gebruik uit

Op 17 juli 2023 heeft demissionair staatssecretaris Heijnen de Tweede Kamer geïnformeerd over een verdere aanpak van kunststof producten voor eenmalig gebruik. Dit is primair geregeld in de richtlijn Single Use Plastics (SUP). Op basis daarvan zijn per 1 juli beperkingen van kracht voor 'on the go' voedsel- en drankverpakkingen. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde hiervoor eerder al de aparte website minderwegwerpplastic.nl

Op basis van zowel Europese ontwikkelingen als signalen uit de Nederlandse samenleving is de bestaande lijst van SUP-producten nu uitgebreid met 21 producten, verdeeld in drie categorieën. Vooralsnog leidt dit niet tot concrete verboden of beperkingen, maar het laat wel duidelijk zien welke kant het op gaat.

Waar mogelijk hergebruik is de norm
Als algemeen uitgangspunt benadrukt de staatssecretaris dat zij 'waar mogelijk hergebruik tot norm wil maken'. Verder is er bij de indeling in de drie categorieën gekeken voor welke producten er al regelgeving bestaat, of in de maak is. Zo zal de SUP- richtlijn in 2026 worden herzien en ligt er momenteel een ontwerp voor een nieuwe Verpakkingsverordening. 

Het ministerie gaat nu onderzoeken of de in ontwikkeling zijnde wetgeving het juiste antwoord is op de maatschappelijke uitdagingen. Voor enkele verpakkingen zal dat zo zijn, maar voor anderen is Nederland misschien ambitieuzer.

Om welke producten gaat het?
Bekijk de 21 producten in dit overzicht. Er wordt verwacht dat de Verpakkignsverordening met goede maatregelen komt tegen oververpakkingen en plastic verpakkingen voor vers fruit en groenten. Daarentegen behoeven de plastic folies rondom verpakkingen van sigaretten en sigaren en poststukken met plastic seal een verdere aanpak. 
Hetzelfde bij de herziening van de SUP-richtlijn: Nederland wil al eerder maatregelen nemen tegen plastic lollystokjes, plastic tankhandschoenen, plastic kunstsneeuw en plastic confetti.

Te onderzoeken
Nederland wil los van de in ontwikkeling zijnde wetgeving ook specifieke productgroepen onderzoeken die milieu-impact hebben. Zoals bijvoorbeeld vuurwerk dat plastic bevat, plastic kledinghangers voor transport, pouches/knijpzakjes en vapes/e-sigaretten. In dit aanvullend onderzoek komen veel aspecten aan bod. Het is naar verwachting voor het einde van 2024 afgerond. 

Daarnaast is er ook een categorie waarvoor de staatssecretaris het op dit moment niet nodig vindt om verder onderzoek te doen. Dit komt omdat daar markt hiervoor bijvoorbeeld zelf al initiatieven neemt, zoals de verduurzaming van broodzakken in supermarkten.