Home > Nieuws > Nieuwsbericht
19-03-2024 Handhaving op microplastics 'in voorbereiding'
Handhaving op microplastics 'in voorbereiding'

De aandacht voor microplastics door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) neemt flink toe. Zorg dat u vooruitlopend op handhaving aan de regels voldoet.

Voor microplastics gelden steeds meer restricties. De ILT start dit jaar met de voorbereiding van toezicht op de naleving van de restrictie onder de Reach-verordening op losse glitters en microplastics.

Eind september 2023 nam de Europese Commissie maatregelen aan die het opzettelijk toevoegen van microplastics aan bijvoorbeeld kunstgrasvelden verbiedt. Dat specifieke verbod laat nog een aantal jaar op zich wachten, maar het verbod op de verkoop van losse glitters en microkorrels, en cosmetica met microkorrels (zoals gezichtsscrubs), ging afgelopen oktober al in werking.

Losse glitters en microplastics
Toch constateren zwerfafvalopruimers volgens Geert Gabriëls (Groenlinks-PvdA) dat drie maanden later nog steeds volop producten worden verkocht die onder dit verbod vallen. Afgelopen maand stelde hij hier Kamervragen over: wanneer begint de actieve handhaving op microplastics en glitters?
Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen laat het antwoord enigszins in het midden. In haar reactie op de vragen schrijft ze dat inspectiepartners zelf hun prioriteiten bepalen voor het starten van toezicht en handhavingsactiviteiten. De ILT start in 2024 met de voorbereiding van toezicht op de naleving van de restrictie onder de Reach-verordening voor gevaarlijks stoffen op losse glitters en microplastics.
ortom: zwerfafvalopruimers kunnen voorlopig nog wel even producten vinden die eigenlijk onder het Europese verbod vallen, zo lijkt het.

Q&A in de maak
Heijnen roept retailers wel op zich goed te informeren over wat ze nu wel en wat ze nu niet meer mogen verkopen. De Europese Commissie verstrekt hier informatie over, maar ondernemers kunnen ook terecht bij de Reach-helpdesk. De staatssecretaris maant de Europese Commissie bovendien tot spoed met het opstellen van een aanvullend vraag-en-antwoord-document dat veel retailers zou kunnen helpen met eventuele vragen die zij hebben.