Home > Nieuws > Nieuwsbericht
23-05-2024 Nieuwsbrief Single Use Plastic regelgeving van I&W: Benut de regelhulp
Nieuwsbrief Single Use Plastic regelgeving van I&W: Benut de regelhulp

In de nieuwste nieuwsbrief over de regels voor wegwerpplastic van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is aandacht voor de regelhulp, de recente aanvulling op het Afwegingskader SUP en kondigt I&W het eerstvolgende webinar aan, gericht op kantoren, bedrijven en instellingen.

Op 1 juli 2023 zijn de regels ingegaan voor consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen. Op 1 januari 2024 zijn ook de regels ingegaan voor consumptie op locatie. Sinds het ingaan van deze regelgeving komt I&W regelmatig met updates over de laatste stand van zaken rond deze wetgeving.

De regelhulp helpt u op weg
Wist u dat er een regelhulp is om ondernemers en bedrijven op weg te helpen de regelgeving rondom wegwerpplastic juist toe te passen in de praktijk? Met deze regelhulp gaat u na welke regels van toepassing zijn op uw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.

In drie stappen naar een advies voor uw situatie
De regelhulp bestaat uit drie korte stappen. In stap 1 gaan we na of u gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen. In stap 2 gaan we na in welke omgeving u uw werkzaamheden uitvoert. De regelgeving maakt namelijk onderscheid tussen consumptie op locatie en consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen. Als u gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen, doorloopt u stap 3. In deze laatste stap gaat I&W na welke mogelijkheden u heeft om aan de regelgeving te voldoen, passend bij uw locatie en gebruikers.

Aan het eind van de regelhulp ontvang u een advies voor uw situatie. Hierin staat beschreven welke opties u heeft om aan de regelgeving te voldoen. Dit advies is ook als PDF te downloaden of per email te ontvangen.

Wel of geen SUP?
Het ministerie van Infrastrutuur en Waterstaat krijgt regelmatig vragen over de afbakening van de regelgeving: wanneer valt een verpakking onder de regelgeving en wanneer niet? Om antwoord te geven op deze vraag is in december 2022 een Afwegingskader SUP met beslisbomen, definities en voorbeelden gepubliceerd. Het Afwegingskader SUP is voornamelijk bedoeld voor brancheorganisaties en helpdesks, om hun achterban en vragenstellers juist te kunnen informeren.

Sinds de publicatie zijn, in aanvulling op het Afwegingskader SUP, een aantal zogenoemde carrousels gepubliceerd. Deze aanvullende documenten geven antwoord op de meestgestelde vragen over de regelgeving rondom wegwerpplastic en over het Afwegingskader SUP. De derde en meest recente aanvulling is afgelopen april gepubliceerd. Hierin wordt onder meer antwoord gegeven op vragen over verpakkings- en productcategorieën en consumentengedrag. Bekijk voor een compleet overzicht ook de eerste (mei 2023) en tweede (juli 2023) aanvullende publicaties.

Naar de 3e aanvulling op het Afwegingskader


Webinar voor kantoren, bedrijven en instellingen
Op maandag 3 juni van 15.00 tot 16.30 uur vindt het eerstvolgende webinar over de regelgeving rondom wegwerpplastic plaats. Dit webinar gaat specifiek in op de regels voor kantoren, bedrijven en instellingen. Tijdens het webinar geeft I&W een algemene toelichting op de regelgeving rondom wegwerpplastic en de reductiemaatregelen en beantwoordt de meest gestelde vragen. Ook is er ruimte voor een aantal praktijkvoorbeelden.

Aanmelden
Via deze link kunt u zich aanmelden voor een webinar. Wanneer uw aanmelding is verwerkt, ontvangt u een agendaverzoek met daarin de link om de bijeenkomst online bij te wonen. I&W verwerkt uw aanmelding handmatig. Het kan daarom iets langer duren voordat u hier een bevestiging van ontvangt.

Heeft u een specifieke vraag?
I&W geeft in het webinar informatie die voor een brede groep relevant is. Het webinar biedt vanwege deze opzet geen ruimte voor vragen die van toepassing zijn op een specifieke bedrijfssituatie. Heeft u een specifieke vraag en kunt u het antwoord niet vinden op minderwegwerpplastic.nl? Neem dan contact op met de Helpdesk Afvalbeheer. Zij helpen u graag verder.

Meld u hier aan